läs hur vi använder kakor

OK acceptera

Kakor / Cookies

Vad är en kaka?

En kaka är en liten textfil som skickas från vår webbserver och som sparas av din webbläsare. Det finns två sorters kakor, ”vanliga” kakor och sessionskakor. Sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare och sparas alltså inte, medan vanliga kakor sparas på din dator en längre tid.

Så använder vi kakor

Syftet med att använda kakor på denna webbplats är för att kunna få statistik på hur många beökare webbplatsen har och hur dessa rör sig. Statistiken samlas in helt anonymt.

Även används kakor till att visa detta meddelande tills dess du accepterat.

Så kan du undvika kakor

Vill du inte acceptera kakor kan din webbläsare ställas in så att du automatiskt nekar till lagring av kakor eller eller att du informeras varje gång en webbplats begär att få lagra en kaka. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas. Se webbläsarens hjälpsidor för mer information. Du kan också radera kakor manuellt från din hårddisk när som helst. Väljer du att inte acceptera kakor fungerar denna webbplats fortfarande fullt ut men vi kan inte få anonym statitstik om ditt besök.

insatser när

insatser när

När skall insatser sättas in, när orsak och verkan redan har uppstått eller innan dess. Vad hade tidiga insatser betytt för de män, deras familjer, deras offer och för samhället i stort som denna artikel handlar om på Sveriges radio här >

Detta att sätta in insatser tidigt istället för att vänta tills något har skett gäller i princip överallt; maskiner, människor, grupper, organinsationer, företag osv. När det gäller maskiner kallas det underhåll. Enligt allt jag vet och har erfarenhet av så är det mycket billgare och maskinen får längre livslängd när man sköter underhållet och kan sätta in insatser planerat istället för i panik när något går sönder.

När man tittar på olika delar av samhället så förundras över att detta som närmast är att betrakta som allmän kuskap, underhåll är billigare och bättre, inte används mer. Det kvittar om man pratar om dagis, förskola, skola, järnvägar, vägar, infrastruktur i stort, energiproduktion osv. En enda blandning av allt från litet barn till största maskiner och organisationer.

insatser när

Det är så att t.ex. de som arbetar på dagis och förskola kan med mycket stor säkerhet peka ut de barn som kommer att vara utåtagerande och som kommer att få och vara framtida ungdomar som inte mår bra och som ställer till det för omgivningen. Varför, varför sätter man då inte in insatser i detta tidiga skede då det är bättre för alla inblandade och mer kostnadseffektivt att agera. Detta med kostnadseffiktivitet är egentligen en bit man vill ta bort men den är ju krasst där och borde vara en morot om inget annat.

Vad jag tror är anledningen till att politiker, chefer, styrelser, organinsationer och allt annat agerar som de gör är att de alla är slavar under ett kortsiktigt tänkande och med korta perspektiv på budget, lönsamhet och allt sådant. Hela vårt samhälle har gått in i en sorts kortsiktigt tänkande liv.

Våra partier har ju närmat sig varandra mer och mer så det kan vara svårt att skilja dem åt ibland, så man tycker att de borde kunna överens om långsiktigt agerande. Kan inte de sätta en ny norm och flytta insatser till den tidiga fasen av olika saker och sedan fortsätta att arbeta med detta. Visst det kommer att ta 10-50 år(beroende på vad det gäller) innan dessa insatser lönar sig på alla olika sätt men allra viktigast är människors lidande. Sluta jobba med kortsiktiga budgetar och vinsthorisonter när det gäller detta. Jobba långsiktigt för hela samhällets bästa.

RSS flöde
RSS flöde här >
skulpturala smycken 
skulpturala smycken.se här >
unika handgjorda smycken i silver och skiffer
sri_lanka-2.png